به مناسبت هفته درختکاری؛ فواید درختان در زندگی
به مناسبت هفته درختکاری؛ فواید درختان در زندگی

عصر اولین ها// آغاز هفته منابع طبیعی همزمان با ۱۵ اسفندماه روز درختکاری است و بر اهمیت این منابع ارزشمند بیش از پیش تاکید می کند . روز درختکاری است بهانه ای است برای اینکه ما به محیط زیست احترام گذاشته و آن را احیا کنیم یا حداقل آن را با دقت بیشتری نگهداری کنیم […]

عصر اولین ها// آغاز هفته منابع طبیعی همزمان با ۱۵ اسفندماه روز درختکاری است و بر اهمیت این منابع ارزشمند بیش از پیش تاکید می کند . روز درختکاری است بهانه ای است برای اینکه ما به محیط زیست احترام گذاشته و آن را احیا کنیم یا حداقل آن را با دقت بیشتری نگهداری کنیم . درختان را باید روح سبز حیات نامید .

درختان قادرند تا حدود ۵۰ درصد از رسیدن اشعه‌های ماوراء بنفش که یکی از عوامل ایجاد سرطان پوست است را کاهش دهند، این گزینه برای کودکان که در زمین‌های بازی و محوطه باز مدرسه بازی می‌کنند می‌تواند بسیار موثر باشد.
چوب درختان در صنایع چوب بری و تأمین بخش مهمی از وسایل مورد نیاز زندگی انسان نقش اساسی دارد.
درختان در صنعت داروسازی و عطاری و حتی به دست آوردن نوعی چسب نیز مورد استفاده قرار می گیرند، مثلا بهترین ماده ضدعفونی كننده از برگ درخت سدر و سنجد، بهترین رنگ مو از درخت حنا، بهترین مواد خوشبوكننده از چوب درخت عرعر و بهترین نوع عطر از درخت سرو به دست می آید.
درختان تامین کننده میوه برای ما و دیگر موجودات هستند.
برگ و شاخه های برخی درختان بخش مهمی از تغذیه حیوان و گاه انسان را فراهم می سازند و در تولید گوشت مصرفی انسان (با تغذیه دام ها از گیاهان) نقش اولیه را دارند.
درختان برای پرندگان و دیگر حیوانات غیر اهلی جا و مکانی برای زیست و حیاتشان فراهم می آورند. حتی در شهرها این موضوع باعث کاهش آفات گیاهی باغچه حیاط منازل خواهد شد زیرا پرندگان، از آفات گیاهی به عنوان غذا استفاده می کنند.
جنگل بانی شهری با ایجاد اشتغال های فراوان می تواند منبع درآمد خیلی از اقشار جامعه شود. هر ۱ دلار هزینه خرج شده برای کاشت و نگهداری یک درخت، ۵.۶ دلار توسط فوایدی که آن درخت برای جامعه و شهر دارد باز می گرداند یعنی اگر ۱۰۰ هزار تومان برای درختان شهری هزینه شود ۵۶۰ هزار تومان فایده برای شهر و شهروندان خواهد داشت.
درختان فرصت‌های اقتصادی ایجاد می‌کنند. میوه‌هایی که از باغ‌های محلی جمع آوری می‌شود فروخته می‌شوند و با این روش درآمد ایجاد می‌شود. البته همان طور که می‌دانید برای اینکه یک درخت بار دهد، پروسه‌های زیادی را طی می‌کند؛ به طور مثال نیاز به کود و مراقبت دارد. این گونه عوامل باعث می‌شود تا شغل‌های جدیدی در حوزه باغبانی ایجاد شوند.
درختان گروه‌های مختلفی از مردم را یکجا جمع می‌کنند. کاشت درخت فرصتی برای مشارکت عمومی را فراهم می‌کند که این امر کیفیت زندگی در محله‌ها را نیز بهبود بخشده و حس همبستگی را بالا می‌برد. البته نشستن زیر سایه درختان نیز می‌تواند مردم را گرد هم جمع کند.
درختان می‌توانند گونه‌های جانوری زیبا و نادری را به سطح شهر بکشانند فقط کافی است که نوع درختی که در شهر‌ها کاشته می‌شود مورد پسند جانوران چه پرندگان و چه جوندگان باشد به عنوان مثال بلوط توانایی بالای برای جذب جوندگانی، چون سنجاب را داراست.

داریوش خدری-دکترای محیط زیست