عصر اولین ها// آمبولانس حامل نوزاد سه ماهه در مسیر بیمارستان گلستان به ابوذر با نقض فنی مواجه شد و پس از جایگزینی آمبولانس دیگر و اعزام به بیمارستان، این کودک علیرغم انجام روند درمانی جان باخت.
به گزارش عصر اولین ها، این نوزاده سه ماهه از بیمارستان ابوذر به بیمارستان گلستان جهت انجام عمل جراحی منتقل و روز بعد عمل باز قلب روی کودک انجام شد. با این حال برای ادامه روند درمان نوزاد سه ماهه با آمبولانس به بیمارستان ابوذر اعزام می شود که بعلت نقض فنی امبولانس در میان مسیر و جایگزینی آمبولانس دیگری این کودک پس از انتقال به بیمارستان ابوذر تحت درمان قرار می گیرد.تلاش ها برای احیاء نتیجه بخش نبوده و سرانجام این کودک پس از ساعتی جان باخت.
سخنگوی اورژانس ۱۱۵ خوزستان در این خصوص گفت: سیستم آمبولانس بین بیمارستانی برای یک سری ماموریتهای انتقال بیمار از یک بیمارستان به بیمارستان دیگر است و بر اساس توافق بین سیستم درمانی و اورژانس اهواز قرار شد یک تعداد آمبولانس خارج از سیستم اورژانس ۱۱۵ برای این منظور اختصاص یابد.
وی اظهار کرد: رانندههای تعیین شده برای این آمبولانسها خارج از سیستم رانندههای اورژانس ۱۱۵ هستند و یک نفر نیروی درمانی(همراه طبی) این آمبولانسها را همراهی می کند که از طرف بیمارستان ها تامین میشود.
شرهانی اضافه کرد: نظارت بر عملکرد این بیمارستانها به عهده اورژانس اهواز است که البته این سیستم کاملا مجزا از سیستم اورژانس ۱۱۵ و خدمات ارائه شده به شهروندان است.سخنگوی اورژانس ۱۱۵ خوزستان ادامه داد: از لحظه وقوع حادثه با حساسیت ویژه پیگیری این موضوع در دستور کار کمیته های فنی تخصصی اورژانس ۱۱۵ قرار گرفته و پس از بررسی کارشناسی تمام جوانب؛ نتیجه به افکار عمومی اعلام خواهد شد. وی ضمن اطمینان خاطر به عموم مردم از بررسی موشکافانه موضوع بدون هیچ اغماضی تا حصول نتیجه خبر داد و گفت: در صورت بروز کوچکترین قصور با کلیه عوامل برخورد قاطع طبق قانون صورت خواهد گرفت.
تشکیل پرونده قضایی و آغاز اقدامات تحقیقاتی
جعفری چگنی دادستان مرکز خوزستان با بیان اینکه موضوع مرگ نوزاد سه ماهه اهوازی در بیمارستان ابوذر اهواز در دست بررسی است، گفت: در این خصوص پرونده قضائی تشکیل و اقدامات تحقیقاتی آغاز شد. وی اظهار داشت: این کودک که بهدلیل بیماری قلبی از بیمارستان ابوذر به بیمارستان گلستان اعزام و تحت عمل جراحی قرار گرفته بود، پس از بازگشت به بخش ICU بیمارستان ابوذر فوت کرد.
وی افزود: با توجه به اینکه در میان راه آمبولانس خاموش شد و کودک با تأخیر به بیمارستان ابوذر رسید و با توجه به شکایت خانواده او از اورژانس پیش بیمارستانی اهواز، پرونده قضائی در این خصوص تشکیل شد.جعفری چگنی گفت: جسد برای معاینه به پزشکی قانونی انتقال داده و پس از انجام معاینات، علت مرگ بیماری قلبی اعلام شد که با توجه به درخواست خانواده متوفی، جواز دفن صادر شد.دادستان مرکز خوزستان ادامه داد: در راستای نظارت بر حقوق عامه و تشخیص درصد قصور احتمالی افراد حقیقی و حقوقی مرتبط با این موضوع، پرونده بالینی بیمار از بیمارستان اخذ و برای بررسی بیشتر عملکرد پزشکان معالج به نظام پزشکی استان ارجاع شد. جعفری چگنی تصریح کرد: در خصوص علت توقف خودروی آمبولانس، موضوع به کارشناس ارجاع شد و با تشخیص علت فنی توقف آن، با قصور یا ترک فعل عوامل مرتبط با موضوع برخورد قانونی خواهد شد.
آمبولانس های فرسوده ای که در مأموریت ها دچار حادثه می شوند
موضوع آمبولانس های فرسوده خوزستان و خرابی در حین انجام مأموریت ها موضوع تازه ای نیست و طی سال های اخیر نیز مورد اشاره قرار گرفته است. رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اسفندماه 1400 در یک برنامه تلویزیونی گفت: ناوگان آمبولانس ۱۱۵ استان خوزستان فرسوده بوده و در ماموریت ها دچار حادثه شده یا خراب می شوند. دکتر فرهنگ کره بندی در این خصوص اظهار داشت: خوزستان از نظر تعداد آمبولانس کمبودی ندارد ولی ناوگان آمبولانس این استان عمر بالایی داشته و فرسوده هستند.کره بندی گفت: خوزستان در اورژانس پیش بیمارستانی مشکلی ندارد بلکه عمده مشکل ما در اعزام های بین بیمارستانی است. برخی مواقع تعداد بیماران اعزامی زیاد است و آمبولانس بیمارستان ها قادر به پوشش نیستند که در این شرایط از اورژانس پیش بیمارستانی کمک گرفته می شود.
از سوی دیگر سال گذشته ۲۹ دستگاه آمبولانس مورد بازسازی کامل قرار گرفته و به چرخه خدمت رسانی در خوزستان برگشتند. این تعداد آمبولانس از نظر بدنه، موتور و کابین عقب بازسازی شده و به ۱۷ شهرستان خوزستان تحویل داده شدند. گفتنی است مبلغ ۱۱۰ میلیارد ریال برای بازسازی این آمبولانس ها از محل اعتبار دانشگاه علوم پزشکی اهواز و اورژانس کشور هزینه شد.
ضرورت تجهیز و نوسازی آمبولانسها در استان خوزستان
میعادفر رئیس اورژانس کشور ماه گذشته در جریان سفر به خوزستان با اشاره به بررسی مشکلات اورژانس در این استان گفت: کمبود تجهیزات، فرسودگی آمبولانسها، نبود شرایط رفاهی مناسب از جمله مشکلات و چالشهای موجود است که باید رفع شود.
هرچند وی سال گذشته از نوسازی بخشی از ناوگان اورژانس ۱۱۵ دچار فرسودگی که با فوریت و جدیت، با کمک سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است، خبر داد. میعادفر اظهار داشت: حدود سه هزار دستگاه آمبولانس فرسوده با عمر بالای ۱۵ سال در سطح پایگاه های اورژانس کشور وجود دارد که این موضوع یکی از چالش های اصلی اورژانس محسوب می شود. رئیس سازمان اورژانس گفت: در شرایطی که بخش قابل توجهی از آمبولانس ها کارایی لازم خود را از دست دادهاند، نوسازی ناوگان اورژانس از ملزومات کنونی این سازمان است.
با تمام این تفاسیر توسعه و بهسازی ناوگان اورژانس جهت دسترسی عمومی از جمله اولویت های ضروری حوزه بهداشت و درمان محسوب می شود. این موضوع از آن جهت پراهمیت تر جلوه نموده که در لایحه بودجه 1402 برای تعمیر و نگهداری ناوگان اورژانس کشور به ازای هر پایگاه اورژانس، تنها 7 میلیون تومان در نظر گرفته شده است. هر چند تشکیل مجمع خیرین اورژانس کشور از جمله مواردی است که می تواند زمینه تأمین اعتبارات مالی برای خرید آمبولانس های جدید و اضافه شدن آن ها به ناوگان اورژانس استان خوزستان فراهم سازد.علاوه بر این پیگیری نمایندگان خوزستان برای اختصاص بخشی از عوارض آلایندگی به حوزه بهداشت و درمان و همچنین تلاش برای تأمین اعتبار بهسازی ناوگان اورژانس از بودجه سال 1403 نیز می تواند تا حدودی بخشی از مشکلات آمبولانس های فرسوده را مرتفع سازد.