ممنوعیت کشت برنج در خوزستان علیرغم برنجکاری در اصفهان !؟
ممنوعیت کشت برنج در خوزستان علیرغم برنجکاری در اصفهان !؟

کشت برنج در اصفهان با وجود حادترین شرایط خشکسالی /خسارتی به برنجکاران خوزستانی برای ممنوعیت کشت پرداخت نشد / ممنوعیت کشت برنج در سال ۱۴۰۰ توسط مجلس لغو شده بود

عصر اولین ها// علیرغم اعلام سازمان جهاد کشاورزی خوزستان مبنی بر ممنوعیت کشت برنج در استان با توجه به لزوم اصلاح الگوی کشت در فصل کاهش بارندگی‌ها، مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی اصفهان بیان داشت: کشت برنج در اصفهان منع قانونی ندارد. این در حالی است که کارگروه ملی سازگاری با کم آبی، به تمام استان ها نسبت به کاهش بارش و کم آبی هشدار داده و توصیه کرده است کشت برنج به غیر از دو استان گیلان و مازندران، در استان های دیگر ممنوع باشد اما سیاست های دوگانه در برخی استان ها در خصوص کشت برنج رفتاری تبعیض آمیز را روایت می کند.

به گزارش عصر اولین ها، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان چندی قبل گفت: با توجه به لزوم اصلاح الگوی کشت در فصل کاهش بارندگی‌ها، کشت برنج در استان خوزستان ممنوع اعلام شده است. به   با اشاره به اینکه خشکسالی به تولید گندم و کلزای خوزستان آسیب وارد کرد و باعث کاهش تولید این محصولات شده است گفت: به دلیل وجود این مسئله و کاهش بارندگی‌ها، امسال امکان کشت برنج در خوزستان وجود ندارد و برای دیگر کشت‌ها نیز محدودیت‌هایی در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان این که کشت برنج در اصفهان منع قانونی ندارد اظهار داشت: قانونی برای این که بتوان کشاورز را مجبور کرد کشتی را انجام دهد یا خیر در کشور وجود ندارد و فقط فعالیت‌های ترویجی انجام شده یا آب بهای کشت برنج با تعرفه بیشتری محاسبه می‌شود، در این راستا کشاورزان شناسایی شده و به سازمان آب معرفی می‌شوند.

با این حال کارگروه ملی سازگاری با کم آبی، چندماه قبل به تمام استان ها نسبت به کاهش بارش و کم آبی هشدار داده و توصیه کرده است کشت برنج به غیر از دو استان گیلان و مازندران، در استان های دیگر ممنوع باشد اما برخی گزارش ها نشان می دهد امسال ممنوعیت کشت برنج اجرا نمی شود و فقط در برخی استان ها کشت آن محدودتر شده است. بنفشه زهرایی، دبیرکارگروه ملی سازگاری با کم آبی، در پاسخ به این سوال که آیا ممنوعیت کشت برنج به استان های دیگر ابلاغ شده است، گفت: براساس بندی که در قانون بودجه امسال آمده، ممنوعیت یا محدودیت کشت برنج به کارگروه های سازگاری با کم آبی در استان ها واگذار شده است، اما ما در کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در مکاتبه با تمام استان ها توصیه کردیم که امسال به روال سال های قبل، به خاطر کاهش بارش، کشت برنج بجز دو استان گیلان و مازندران در استان های دیگر محدود شود اما تصمیم گیری نهایی با کارگروه های استانی است.

هرچند اسفندماه گذشته در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه ۱۴۰۰،  در بند الحاقی ۴ تبصره 8 مورد تصویب قرار گرفت:­“در سال ۱۴۰۰ موضوع ممنوعیت کشت برنج در مناطق مختلف کشور بنا به تشخیص شورای آب استان لغو می گردد.” علاوه بر این گزارش ها حاکی از آن است که طی سال های اخیر خسارتی به برنجکاران خوزستانی برای ممنوعیت پرداخت نشد. محمد سواری رئیس انجمن برنجکاران خوزستان در پاسخ به این پرسش که ” برای جبران خسارت حاصل از ممنوعیت با محدودیت کشت این محصول در استان چه برنامه‌ای دارید؟ ” بیان داشت: تاکنون برنامه‌ای برای جبران خسارت کشاورزان تدوین نشده، بلکه تنها راهکار موثر برای جلوگیری از آسیب به برنجکاران، اجازه انجام کشت را به صورت محدویت و با مدیریت آب دهند، چراکه تابحال برای جبران خسارت ناشی از محدودیت یا ممنوعیت کشت برنج در سال‌های گذشته نیز پرداخت نشده است. این مقام مسئول با بیان اینکه گذارن زندگی و امرارمعاش برنجکاران از طریق کشت محصولات کشاورزی در فصول مختلف سال صورت می‌گیرد، تصریح کرد: باید تصمیم گیری‌ها صحیح در این زمینه اتخاذ شود تا علاوه بر پیشگیری از بروز مشکلات برای بهره برداران، با مشکل کمبود این محصول پرمصرف در بازار و ایجاد تنش مواجه نشویم.

در ماه اخیر به موجب اصلاح مصوبه مربوط به ممنوعیت کشت برنج خارج از استان‌های گیلان و مازندران و الحاق یک تبصره به آن، در صورت وجود شرایط منابع آب سطحی مناسب در هر سال در استان خوزستان، با پیشنهاد سازمان آب و برق خوزستان و تصویب کارگروه سازگاری با کم آبی استان، مناطق با منابع آب سطحی مناسب، از اجرای این تصویب نامه فقط برای همان سال معاف هستند. با این حال جای پرسش دارد که علیرغم این که به زعم مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، این استان حادترین شرایط خشکسالی را در کشور دارد، کشت برنج منع قانونی ندارد؛ چرا استاندار خوزستان همچنان بر اجرای ممنوعیت کشت شلتوک در همه شهرستان‌ها تأکید دارد. آن هم در شرایطی که می توان از ظرفیت های موجود برای رونق کشاورزی بر مبنای طرح آمایش سرزمینی بهره مند شد.