افزایش هزینه ها و مخاطرات احتمالی احداث واحدهای مسکونی شهرک امام رضا در سایه غفلت مهندسی
افزایش هزینه ها و مخاطرات احتمالی احداث واحدهای مسکونی شهرک امام رضا در سایه غفلت مهندسی

عصر اولین ها// علیرغم آن که روند احداث واحدها مسکونی در شهرک امام رضا (ع) مسجدسلیمان طی ماههای اخیر در حال انجام است اما افزایش هزینه های اجرای سازه و مخاطرات احتمالی برای این ساختمان ها که در اثر سوانح طبیعی می توان متصور شد از جمله چالش های پیش روی احداث واحدهای ساختمانی این […]

عصر اولین ها// علیرغم آن که روند احداث واحدها مسکونی در شهرک امام رضا (ع) مسجدسلیمان طی ماههای اخیر در حال انجام است اما افزایش هزینه های اجرای سازه و مخاطرات احتمالی برای این ساختمان ها که در اثر سوانح طبیعی می توان متصور شد از جمله چالش های پیش روی احداث واحدهای ساختمانی این شهرک به شمار می روند.

به گزارش عصر اولین ها، این روزها عملیات اجرایی واحدهای مسکونی شهرک امام رضا در مسجدسلیمان در حال اجراست. هر چند که افزایش نامتعارف ابعاد ستون ها و تعداد میلگرد مصرفی با واکنش هایی از سوی برخی مالکین و جامعه مهندسی مواجه شده است. علیرغم عدم تأیید نقشه های سازه ای واحدهای مسکونی شهرک امام رضا (نقشه های فاقد مُهر و امضای مشاور) مالکین نسبت به اجرای سازه بتنی واحدهای مسکونی خود اقدام نموده اند. این در حالی است که افزایش بی رویه برخی ابعاد و پارامترهای سازه ای علاوه بر این که نه تنها برای ساختمان مفید نبوده بلکه عاملی در جهت افت کیفیت و افزایش هزینه های اجرایی سازه خواهد شد. علاوه بر این افزایش غیراصولی و کارشناسی نشده ابعاد ستون ها و سایز و تعداد میلگرد نیز سبب افزایش سختی ستون می شود که در نتیجه افزایش بار جانبی وارده به ستون خود می تواند باعث بحرانی شدن برخی اعضا شود.

یک مهندس طراح سازه در گفتگو با عصر اولین ها اظهار داشت: با افزایش غیراصولی ابعاد ستون و حجم میلگرد سختی سازه بالا رفته و سازه شکل پذیری خود را از دست خواهد داد. با این موضوع علاوه بر این که وزن بالایی را به سازه تحمیل می شود، هزینه های غیراقتصادی و اسراف بیش از اندازه در مصالح را شاهد خواهیم بود. این مهندس طراح خاطرنشان ساخت: مصرف سیمان، هزینه های آرماتوربندی و قالب بندی و سایر هزینه های جانبی از جمله مواردی است که دشواری های زیادی را پیش روی مالکین واحدها قرار خواهد داد.

از سوی دیگر یکی از مالکین واحدهای مسکونی شهرک امام رضا نیز ضمن انتقاد از نحوه طراحی نقشه های سازه ای واحدهای ساختمانی شهرک اظهار داشت: نقشه های سازه ای علاوه بر این که فاقد مُهر و امضای مهندس طراح یا مشاور هستند، با ابعاد غیرمعمول در ساختمان های دو یا سه طبقه طراحی شده اند. همچنین تراکم میلگرد و سایز بالای آرماتورهای مصرفی در ستون ها هزینه های اجرایی را به شکل قابل توجهی افزایش داده که با توجه به مشکلات مالی برخی مالکین، عمده تسهیلات به عملیات سفت کاری ساختمان اختصاص خواهد یافت. وی همچنین به عدم همکاری ستاد بازسازی و بانک عامل در پرداخت اقساط مرحله ای تسهیلات اشاره کرد و خواستار آزادسازی اقساط تسهیلات جهت خرید مصالح با توجه به نوسانات نرخ بازار گردید.

عمادی رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده مسجدسلیمان نیز در این خصوص با بیان این مطلب که گمانه زنی ها، نمونه برداری و انجام آزمایشات اولیه در مرحله پیش از طراحی صورت گرفت افزود: طراحی نقشه های سازه توسط شرکت مشاور و بر مبنای بارگذاری ها بر سازه انجام گرفته است. در خصوص اقساط تسهیلات نیز پرداختی به مالکین بر اساس پیشرفت کار صورت خواهد گرفت.

با تمام این تفاسیر به نظر می رسد که عملکرد سیستم طراحی و نظارت واحدهای مسکونی که توسط ستاد بازسازی مناطق زلزله زده مسجدسلیمان و شرکت مشاور طرف قرارداد این نهاد انجام پذیرفته بایستی تحت نظارت قرار گیرد. بررسی صلاحیت شرکت طراح سازه های واحدهای مسکونی شهرک و ناظرین ستاد بازسازی از جمله مواردی است که ضروری به نظر می رسد. همچنین بازنگری نقشه های سازه این منازل و کیفیت سنجی ابعاد و میزان مصالح با در نظر گرفتن هزینه های اجرای سازه و پیامدهای احتمالی برای ساختمان ها در اثر وقوع سوانح و بلایای طبیعی نیز می تواند صحت دانش فنی طراحی و نظارت را در واحدهای مسکونی شهرک امام رضا(ع) مورد ارزیابی قرار دهد.